preskoči na sadržaj

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb

Predškolski pripremni program

 
Predškolski pripremni program plesno-ritmičkog odgoja održavaa se za tri dobne skupine polaznika, dva puta tjedno u poslijepodnevnim i večernjim satima. U programu se vertikalno razvijaju i horizontalno nadopunjuju tri temeljna segmenta: ples, funkcionalna tjelesna tehnika i ritmika.
 
 
Grupa 1 - prvi razred redovne osnovne škole
Grupa 2 - drugi razred redovne osnovne škole
Grupa 3 - treći razred redovne osnovne škole
 
 
 
Osnovna škola
 
U osnovnu školu, uz prethodnu audiciju, upisuju se djeca s 10 godina. Plesni dio četverogodišnjeg programa odvija se kroz tri glavna nastavna programa: ples, funkcionalna tjelesna tehnika i ritmika, a od 3. i 4. razreda uvode se osnove klasičnog baleta. Glazbeni dio programa odvija se putem nastave glazbene kulture od 1. razreda te učenjem glasovira od 3. razreda nadalje.
 
PLES: Na nastavi plesa se putem stvaralačkog procesa primjenjuje prvenstveno osam osnovnih tema Labanovog učenja o odgojnom plesu. Njihovi sadržaji bude svijest o tijelu u pokretu, razvijaju spoznaju o četiri faktora kretanja (prostor, vremensko trajanje, jačina i odvijanje, tok pokreta), osvješćuju unutrašnje poticaje za pokret, produbljuju osjećaj za izražajne kvalitete pokreta, potiču na stvaralačku suradnju s partnerom i grupom te razvijaju maštu i stvaralaštvo kroz pokret.
 
RITMIKA: Plesno-ritmički odgoj prepoznaje, usvaja i oblikuje pokretom zakonitosti kompatibilne glazbi i plesu. Kroz pokret razvija osjećaj za subjektivni, slobodni ritam te potiče samostalno plesno oblikovanje metričkog ritma unutar malih glazbenih formi. Razvija koordinaciju pokreta, od temeljnog odnosa metra i ritma u pokretu pa sve do zahtjevnijih poliritmičkih odnosa. Istražuje mogućnosti ozvučenja pokreta uporabom udaraljki, zvučnim kontaktima, glasom i potiče na kreiranje zvučne kulise pokretu. Kroz glazbene primjere ostvarene pokretom razvija osjećaj, kako za frazu i logično odvijanje pokreta, tako i za njegov tempo i dinamiku.
 
FUNKCIONALNA TJELESNA TEHNIKA: Odgovarajućim vježbama pripremaju se i jačaju pojedine grupe mišića u svrhu pravilnog držanja, opće kondicije i pokretljivosti tijela, kako bi se postigla vještina, sklad i izražajnost pokreta. Nastava ovog predmeta također razvija stvaralačke sposobnosti djece jer se učenici potiču da iz zadanih elemenata samostalno oblikuju manje tehničke cjeline pokreta.
 
 
Pripremni razred
 
            Pripremni razred omogućuje onima koji nisu završili osnovnoškolsko plesno obrazovanje, već su plesna znanja stjecali drugdje, da se sažetim, posebno koncipiranim programom pripreme za audiciju za srednju školu. Program obuhvaća nastavne sadržaje iz slijedećih predmeta: ples, ritmika, funkcionalna tjelesna tehnika, osnove klasičnog baleta, glazbena kultura i glasovir.
 
 
 
Srednja škola
 
            U četverogodišnjoj srednjoj školi, u koju se upisuju putem audicije, učenici se obrazuju za zvanje plesača suvremenog plesa, ali se širinom nastavnog programa upućuju i u pedagoška i koreografska znanja. Program obuhvaća nastavne sadržaje iz područja suvremenog umjetničkog plesa, ritmike, suvremene plesne tehnike, osnova koreografskog procesa i metodike plesne nastave, kao predmeta struke te iz osnova klasičnog baleta i narodnih plesova. Od teorijskih predmeta uči se povijest plesa, plesna notacija i anatomija te se nastavlja s učenjem glazbene kulture i sviranjem instrumenta.   
            Plesno obrazovanje u srednjoj školi temelji se na dva osnovna koncepta Labanovog učenja: prostorna harmonija (koreutika) i izražajne kvalitete pokreta (eukinetika), odnosno na daljnjoj primjeni i prožimanju 16 tema Labanovog odgojnog plesa, s naglaskom na 8 tema nadgradnje. Srednjoškolsko ritmičko obrazovanje je prije svega usredotočeno na upoznavanje sa zakonitostima strukture glazbenih oblika ostvarenih u pokretu. Time se naglašava neophodna komplementarnost s predmetima glazbena kultura i glasovir, što po završetku školovanja omogućuje i stručnu suradnju s korepetitorom.POSJETITE
Lista linkova je prazna
 
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
 > O školi  > Povijest škole
CMS za škole logo
Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb / Laginjina 13, HR-10000 Zagreb / ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr / ured@ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju