preskoči na sadržaj

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb

Rudolf Laban

Rudolf Laban (1879.-1958.), plesni umjetnik, pedagog i teoretičar, proučavao je ljudski pokret u svim njegovim pojavnostima (od oblika, preko prostornih odnosa do izražajnih kvaliteta). Svojim je učenjem, formuliranim u teoriju o umjetnosti pokreta, definirao temeljne principe koji određuju svaki pokret, bilo umjetnički ili funkcionalni. Labanova teorija pokreta i plesa grana se u tri glavna koncepta:

 
1. Prostorna harmonija ili koreutika bavi se istraživanjem i analizom sklada tijela i prostora te    njihovom međusobnom interakcijom.
2. Dinamička struktura pokreta ili eukinetika bavi se sveukupnom izražajnošću pokreta, analizirajući efort kao unutarnji poticaj za pokret.
3. Labanotacija ili kinetografija predstavlja sistem bilježenja pokreta.
 
Laban je svoje učenje i filozofiju umjetnosti pokreta primijenio i u pedagoškom radu, a pod nazivom moderni odgojni ples jer je smatrao da njegovo učenje djeluje odgojno na cjelokupni razvoj, uravnoteženost i osobnost ljudskog bića.
 
 POSJETITE
Lista linkova je prazna
 
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
 > O školi  > Povijest škole
CMS za škole logo
Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb / Laginjina 13, HR-10000 Zagreb / ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr / ured@ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju