preskoči na sadržaj

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb

Ana Maletić

              Ana Maletić (1904.-1986.), plesna umjetnica, pedagoginja, koreografkinja, publicistkinja i koreologinja, svoje stručno obrazovanje stekla je studijem ritmike kod Mage Magazinović (1881.-1968.) te studijem pokreta kod Rudolfa Labana (1879.-1958.) i Dusije Bereske u Parizu, da bi 1936. godine stekla diplomu Labanovog Koreografskog instituta u Berlinu. U tim godinama osniva svoju Školu plesne umjetnosti te intenzivno djeluje kao pedagog i koreograf. Poslije Drugog svjetskog rata dozvoljeno joj je ponovno djelovanje i tada započinje njena višegodišnja borba za osnivanjem Škole za ritmiku i ples, kao potvrda potrebe za reformom i osuvremenjivanjem plesnog odgoja u nas. Škola je osnovana u jesen 1954. godine, a A. Maletić je kao ravnateljica i predavačica glavnih predmeta u njoj djelovala do svog umirovljenja 1960. godine. U počast svojoj utemeljiteljici škola je 1999. godine promijenila naziv u Škola suvremenog plesa Ane Maletić.

Usporedo s pedagoškim djelovanjem, A. Maletić je sve od tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća intenzivno djelovala kao koreografkinja čije su koreografska ostvarenja prikazivana u zemlji i Europi.
Publicistički i teorijski radovi zadiru u različita područja struke te sežu od brojnih predavanja i članaka, preko skripata pa sve do knjiga Pokret i ples (Zagreb: Kulturno-prosvjetni sabor Hrvatske. 1983.), Knjiga o plesu ( Zagreb: isti izdavač 1986.)i Povijest plesa starih civilizacija u dva sveska (Zagreb: Matica hrvatska, 2002. i 2003.).
Uz brojna priznanja za svoj rad, A. Maletić je 1983. godine nagrađena Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.POSJETITE
Lista linkova je prazna
 
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
 > O školi  > Povijest škole
CMS za škole logo
Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb / Laginjina 13, HR-10000 Zagreb / ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr / ured@ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju