preskoči na sadržaj

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb

Povijest škole

            Početkom 20. stoljeća, s pojavom američke „bosonoge plesačice“ Isadore Duncan te europskih reformatora Rudolfa Labana i Emile Jaques Dalcrozea, ruše se tradicionalni okviri u pristupu i doživljaju plesa i glazbe. Za razvoj suvremene plesne umjetnosti u nas, izuzetno je značajan tadašnji izravni kontakt naših umjetnika sa svjetskim reformatorima pokreta i plesa, što je rezultiralo otvaranjem tečajeva i privatnih plesnih škola. 

 
Tako je i Ana Maletić, već krajem 40-tih godina, pisanjem brojnih dopisa nadležnim institucijama te uspoređujući ondašnje stanje modernog plesa i plesnog odgoja u nas i u svijetu, započela borbu za prerastanjem svoje privatne Škole plesne umjetnosti u državnu. Konačno, na sjednici Gradskog vijeća od 22. listopada 1954. godine, Narodni odbor grada Zagreba, a na prijedlog Savjeta za prosvjetu i kulturu NRH, donio je rješenje o osnivanju Škole za ritmiku i ples u Zagrebu. U počast svoje utemeljiteljice, 26. svibnja 1999. godine škola je promijenila ime u ŠKOLA SUVREMENOG PLESA ANE MALETIĆ.
 
U početku je plesno obrazovanje trajalo 6 godina, da bi zbog usklađivanja s općeobrazovnim ustanovama, obrazovanje u školi produljeno na 8 godina. U vrijeme usmjerenog obrazovanja škola je bila dio Obrazovnog centra za kulturu i umjetnost, OOUR Škola za balet i ritmiku, RJ ritmike i plesa. Napokon, 13. rujna 1995. godine Republika Hrvatska kao osnivač, donosi rješenje kojim škola postaje samostalna javna srednjoškolska ustanova, jedina takva u Hrvatskoj. Osnivačka prava nad školom 01. srpnja 2002. godine preuzima Grad Zagreb.
 
Iako je već od njenog osnutka pri školi trebao djelovati i odobreni viši dvogodišnji nastavnički odsjek, ta zamisao, nažalost, niti nakon pedeset godina postojanja, nije naišla na pozitivan odjek kod nadležnih institucija. Tako je i danas Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne pruža mogućnost višeg stručnog obrazovanja kadrova za potrebe suvremene plesne umjetnosti.POSJETITE
Lista linkova je prazna
 
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
 > O školi  > Povijest škole
CMS za škole logo
Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb / Laginjina 13, HR-10000 Zagreb / ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr / ured@ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju